Onze Sollicitatietips

Eerst en vooral: er bestaat niet zoiets als dé ultieme aanpak om te solliciteren. Het is belangrijk om als kandidaat je eigenheid te bewaken in het sollicitatieproces. Hoe je solliciteert, moet vooral bij jou passen. Toch kunnen we jou met enkele tips and tricks al een heel stuk op weg helpen.

Bij elke zoektocht is het essentieel om te weten naar ‘wat’ je op zoekt bent. In welk soort onderwijs geloof je? In welk type school of centrum gedij je het best? In welk team pas je het best? Welke vakken mag je geven? Veel vragen waar alleen jij een antwoord op kan geven. Door je vizier scherp te stellen, ga je niet in het wilde weg mikken en heb je meer kans om je doel te raken.

Eens je het doelwit voor ogen hebt, kan je gericht gaan zoeken en solliciteren. Zo hoef je geen 100 standaardbrieven te sturen, maar enkel de scholen of centra te contacteren waar je jezelf echt ziet werken. Dat geeft meer garanties op een toffe job.

Maar wacht natuurlijk niet op de prins/prinses op het witte paard. Hou je blik open en laat je ook al eens verrassen door een school/centrum of een job die initieel geen match leek.

Directies worden om de oren geslagen met standaardsollicitaties en daar wordt niemand gelukkig van. Vermijd dus clichés zoals ‘kinderen zijn de toekomst’ (al zijn ze dat natuurlijk wel ) en toon ons wie je echt bent. Waar sta jij voor? Wat kan je goed? Wat doe je graag? Opvallen kan dus zowel met een leuk ontwerp als met een authentieke brief.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar we vermelden het toch: een visuele voorstelling van wie je bent en een scherp omgeschreven motivatie blijven essentiële bouwstenen van een goede sollicitatie.

Maar beperk je tot de essentie. Misschien moet niet elke studentenjob op je CV? En jouw motivatiebrief mag geen geschreven CV of heuse autobiografie zijn. 1 A4 voor elk moet zeker volstaan. Voeg beide samen in een pdf en je bent helemaal klaar om de directie in te pakken.