Overstap naar secundair,
praktische info.

De stap zetten naar het secundair, daar komt heel wat bij kijken. Een mijlpaal voor elke twaalfjarige, maar zeker ook voor de ouders. Op deze pagina bundelen we alvast wat beknopte praktische informatie. Maar omdat de overstap van basis naar secundair zo belangrijk is, ontwikkelden de Vlaamse Overheid er ook nog speciaal een aparte website voor.

 

De eerste graad bestaat uit een A-stroom en een B-stroom. Haalde je een getuigschrift na het basisonderwijs, dan maak je de overstap naar de A-stroom. Geen getuigschrift? Dan mag je overgaan naar de B-stroom in het secundair.

In de eerste graad kan je kennismaken met verschillende opties. De echte studiekeuze maak je pas als je in de tweede graad start. Zo krijg je in het eerste jaar een pakket basisvorming van 27 lesuren. Het gaat om vakken als Nederlands, geschiedenis, wiskunde, lichamelijke opvoeding, enz. De vijf overige lesuren mag je zelf kiezen uit een aantal keuzevakken. Fijn, toch?  In het tweede jaar kan je naast de algemene vakken en keuzevakken ook een aantal basisopties verkennen. Zo ontdek je welke studiedomeinen uit de tweede graad passen bij jouw talenten en interesses.

Elke school organiseert tijdens het schooljaar meerdere infomomenten en opendeurdagen. We bundelden alle data in een overzicht. Dit zal binnenkort beschikbaar zijn. 

Inschrijven voor het eerste jaar van het secundair, dat loopt in regio Sint-Niklaas via het online gezamenlijk aanmeldingssysteem van secundaire scholen. Die aanmeldingsprocedure gaat de inschrijving nog vooraf. Dus: eerst aanmelden, dan inschrijven.

Wat zijn de verschillende stappen?

01 Meld je kind aan via.De timing voor de aanmeldingsperiode wordt elk jaar ruim op voorhand aangekondigd en duurt meestal een maand.

02 Duid meerdere favoriete scholen aan.

03 Schrijf je kind in volgens de resultaten van de aanmelding. Die resultaten zijn meestal ongeveer twee weken na afloop van de aanmeldingsprocedure gekend.

04 ​Ook de inschrijving van broers en zussen verloopt via dezelfde aanmeldingsprocedure.

05 Meld je je kind niet aan, dan kan je het later rechtstreeks op de school inschrijven. Hou dan wel rekening met volle 1A en/of 1B-richtingen.